Справжньому ЕКО виробництву креветки в Україні 1 рік ТОВ УКРАЇНСЬКА КРЕВЕТКА

Для започаткування креветкового бізнесу потрібно близько $1 тис.

Про це розповів керівник компанії «Українська креветка» Олексій Слєпньов, пише UKR.RED
Він займається розведенням прісноводних креветок третій рік, із них півтора року – у промислових масштабах. Для цього обрав найбільшу прісноводну креветку у світі – Макробрахіум Розенберга. Це на 100% екологічно чистий продукт.

«Ми постійно поновлюємо маточне стадо, – зазначив фермер. – Чотири місяці годуємо і здаємо. Тоді вага креветки сягає 25-30 г. Маємо три врожаї на рік, тому реалізуємо швидко. Це економічно дуже вигідно».

Офіційно Українська креветка викуповує у фермерів креветку від 500 грн за 1 кг. Ціни навіть досягали 1300 грн, коли живої креветки замало, а попит просто шалений,- О. Слепньов.

За словами Олексія Слєпньова, вирощувати креветок вигідніше, ніж свиней про це вже переконалися майже 800 заводчиків-партнерів ТОВ Українська креветка.
Наразі він має понад 10 промислових теплиць для розведення. А в планах – збільшення обсягів виробництва.

«Хочемо в кінці літа сформувати загальне фермерське господарство, щоб ми могли запропонувати більше нашого європейському ринку, – розповів він. – Замовлення є, але поки я не можу їх виконати в необхідних обсягах. А потенціал для вирощування креветки в Україні дуже великий. Я можу довести розрахунками, що Україна здатна бути у п’ятірці експортерів світу».

Його господарство вже має досвід експорту креветки до Туреччини, Грузії, Польщі, Німеччини.

Крім того, «Українська креветка» збирається розширити асортимент новим видом прісноводних креветок і крабом. Також у планах – відкриття своїх потужностей за кордоном.

«За чотири місяці креветки досягають ваги 25−30 грамів»
— Як вийшло, що ви зайнялися розведенням прісноводних креветок?

— Коли я лікувався в госпіталі у Ватикані, познайомився з підприємцем літнього віку з Малайзії паном Донгом. Ми подружилися, і він запросив мене пройти курс навчання на його фермі, де вирощує в промислових масштабах шість видів креветок, чотири види лобстерів, стільки ж крабів, а також черепах і змій. Його сім’я займається цим бізнесом вже понад 200 років. У нього найбільша такого роду ферма в Малайзії. Я вирушив туди. Почав з найпростішого: заготовлював трави, мив черв’яків, сушив гриби для креветок. Потім промивав басейни, фільтри, брав участь у підготовці води… За два з половиною місяці пройшов усі основні технологічні операції. Спілкуватися з місцевими мені допомагав російськомовний хлопець, який там працює.

— Вам не могли допомогти українські лікарі, тому вирушили на лікування до Ватикану?

— Так. У моєму житті був важкий період, коли мене поранили в обидві ноги. Вдаватися у подробиці цієї історії не буду, скажу лише, що українські лікарі заявили: «Ви більше ходити не зможете». Тоді мої італійські партнери по антикварному бізнесу влаштували мене в госпіталь Ватикану. Там лікарі зуміли поставити мене на ноги. Якби ми зараз влаштували змагання з бігу, думаю, я б вас обігнав (посміхається). Після лікування у Ватикані я зміг повноцінно фізично працювати на фермі пана Донга. Коли прийшов час повертатися з Малайзії (це було наприкінці 2018 року), привіз в Україну дві з половиною тисячі мальків розміром з пів сірника. Їх доставили на літаку вантажним рейсом.

У мене на дачі під Києвом є три акваріуми, в яких у дитинстві розводив рибок. У цих ємностях і почав адаптувати технологію вирощування креветок під українські умови — наші види трав, клімат. На це пішло півтора року.

Спочатку багато хто говорив: «Олексію, не займайся дурницями, у тебе нічого не вийде». Але були люди, які повірили в мій проєкт. Знайшов вісім однодумців, і почали створювати фірму з розведення креветок.

— У чому зараз вирощуєте креветок?

— Практикуємо як закритий (у басейнах, розміщених у приміщеннях) тип вирощування, так і відкритий — у ставках. У відкриті водойми запускаємо мальків 29 травня. У нашому розпорядженні зараз ставки загальною площею три гектари. Хоча батьківщина Макробрахіум Розенберга — річки й озера тропічних широт, ці креветки добре переносять зниження температури води до 15−17 градусів, яке буває ночами в літні місяці. У таких випадках ракоподібних виручає те, що вони вміють відмінно плавати, причому дуже швидко. Їм нічого не варто при необхідності перебратися з прохолодних шарів води в тепліші — біля поверхні.

— Яка температура стає небезпечною для їхнього життя?

— Тринадцять градусів. У наших широтах влітку вода в ставках так сильно не падає. Креветки ростуть там до 15 вересня, і ми їх відловлюємо. До цього часу вони досягають ваги 25−30 грамів. Цього достатньо — ракоподібні досить великі, мають товарний вигляд, а також смачніші, ніж більш дорослі. До речі, один відомий італійський кухар сказав, що молодих креветок Макробрахіум Розенберга за смаковими якостями можна порівняти тільки з лобстерами, які є делікатесом для гурманів.

— На зиму креветки впадають у сплячку?

— Ні. У закритих приміщеннях вирощуємо їх цілий рік. Будуємо для них теплиці-термоси. Це дозволяє пристойно економити на опаленні. Одна з наших ферм взагалі не опалюється. Проте минулої зими, коли у лютому стовпчик термометра опускався до екстремальних 20 градусів морозу, з креветками нічого поганого не сталося.

— До яких розмірів вони можуть виростати?

— Досить великого. Якщо говорити конкретно про Макробрахіум Розенберга, то до кілограма вагою. Вони досягають його в п’ять років. До речі, у нас є креветки, які важать 300−400 грамів. Використовуємо їх для отримання мальків.

«Дітям можна приготувати креветки зі смаком соку, а дорослим — алкоголю»
— З чого складається раціон креветок?

— Ці істоти всеїдні. Крім восьми видів трави, даємо їм мотиля, черв’яків, смітну рибу, гамаріус (дрібних рачків), кропиву, гарбуз, листя салату та інші овочі. Можна використовувати для їхнього харчування практично все, що вирощується на городах.

Моє підприємство повністю забезпечує себе кормами. Стовідсоткова гарантія, що вони екологічно чисті. На зиму їх заморожуємо (вони не втрачають поживних властивостей), сушимо, гранулюємо, перемішуємо на установці, що нагадує м’ясорубку. Важливо, що хімічних добавок взагалі не застосовуємо. Так що харчування наших креветок повністю екологічне. Тому вони мають здоровий вигляд без специфічного нальоту на панцирі.

СПОНСОРСЬКИЙ КОНТЕНТ
Mgid
Mgid

Ось як виглядають актори “Буржуя” зараз: тримайтеся міцніше
Limelight Media

Авторські скульптури від 1$
Violity

Вся правда про скандальний роман Кондратюка
Limelight Media

З чого почалася кар’єра у дівчини з селища Оксани Марченко
Limelight Media
Зауважу, що заморожені креветки, імпортовані в Україну з країн Південно-Східної Азії, далеко не завжди екологічно чисті. Це перш за все відноситься до завезених контрабандним шляхом. Споживачі повинні знати, якщо тушка замороженої креветки не закручена бубликом, а пряма, значить, креветка безконтрольно здохла з якихось причин. Її потім вже не живу виловили, приварили та заморозили. Зрозуміло, що це неякісний продукт.

— Макробрахіум Розенберга стійка до хвороб?

— Так. Чим вона може захворіти, так це шкірними захворюваннями. На щастя, вони легко лікуються звичайним вапном.

— Хто ваші споживачі?

— Скажу відверто — люди не бідні. Креветки — недешевий продукт. А наші до того ж на українському ринку на сьогодні ексклюзивні. Адже всі імпортні креветки заморожені або в кращому випадку охолоджені. Ми пропонуємо живих. На базарах є кілька наших фірмових точок реалізації. Поставили там чани, наповнені водою, з написом «Живi креветки». За рік сформувалося коло постійних покупців приблизно з 200 гурманів. Серед них є організатори різних урочистих заходів, свят. Наші креветки їм потрібні, щоб здивувати гостей. Припустимо, святкують день народження дитини. Креветки ще живими поміщають в сік — полуничний, ананасовий або будь-який інший. Через пару хвилин подають на стіл, і діти, що зібралися за столом, їдять креветки зі смаком соку. Гостям на весіллі або інші свята для дорослих пропонується так звана п’яна креветка. Це коли Макробрахіум Розенберга перед подачею на стіл поміщають в алкоголь. Якщо це віскі, то, крім смаку алкоголю, ви відчуєте легкий запах дубової бочки, в якій витримувався цей напій у процесі приготування. Зараз п’яна креветка — коронна страва з-поміж тих, що готують з Макробрахіум Розенберга.

— Конкурентів в Україні поки у вас немає?

— З’явилися соратники. Річ у тому, що з нашою допомогою вже більше ніж у 700 невеликих фермерських господарствах по всій Україні почали розводити креветок. Це набагато вигідніше, ніж, наприклад, вирощувати свиней.

Завдяки своїм природно-кліматичним умовам Україна має можливість увійти до першої п’ятірки світових експортерів креветки й мати на цьому вельми істотні валютні надходження. До речі, коли торік я звернувся до одного з міністерств, щоб оформити вивезення за кордон партії наших креветок, виявилося, що в нормативних документах не було коду на такий товар. Тому креветки ми записали як молюски. І тільки після трьох місяців ходіння по кабінетах домоглися того, що креветка отримала власний код як продукт українського експорту.

— Скільки грошей потрібно мати, щоб почати креветковий бізнес?

— Як мінімум тисячу доларів. Для тих, хто захоче почати цей бізнес, скажу: ми значно економимо внаслідок того, що роботи по збірці необхідних конструкцій, обладнання, зварюванню виконуємо самі. В Україні зараз виробляються якісні системи біофільтрування води — на дорогі імпортні витрачатися не потрібно. З іноземного купуємо тільки бельгійську плівку для теплиць-термосів, а також компресійні системи німецького або китайського виробництва.

Зауважу, що для учасників АТО у нас діє програма підтримки — надаємо їм набір необхідного обладнання, мальків, проводимо навчання. Все це абсолютно безплатно. Ветерани таким чином можуть відкрити свій бізнес і швидше адаптуватися до мирного життя. З ними займається керівник служби безпеки нашої фірми, фронтовий розвідник.

— Яке обладнання потрібно для утримання креветок?

— Басейни, які оснащуємо системами біологічної фільтрації води й насичення її киснем. Можливий і дешевший варіант. Так, моя сусідка по дачі, жінка похилого віку, вирощує креветок у підручних місткостях. Розумієте, Макробрахіум Розенберга все одно у чому рости — в дорогому розбірному басейні чи, скажімо, в чані, що дістався вам від прадіда. Головне — якісне, в правильних обсягах, вчасно подане харчування, чиста тепла вода, насичена киснем. Однак потрібно пам’ятати, що недбалість у вирощуванні креветок недопустима — в цій справі є багато технологічних нюансів, які слід неухильно виконувати.

— Чи будете культивувати якихось інших ракоподібних?

— Так. Уже інкубуємо ще один вид креветок і прісноводного краба. Найближчим часом вони поповнять наш асортимент. До того ж маємо намір створювати свої виробництва за кордоном. У Польщі нам надають державний грант на створення креветкової ферми. А один з польських університетів почав вирощувати креветок за нашою технологією.

Журналіст: Як Вам вдалося досягти успіху в цьому надскладному бізнесі?
Олексій: Наполеглива праця допомогла нам вистояти на ногах, оскільки вирощування креветки це не легко, але зараз вже маємо понад 50 точок збуту креветки по Київській області. Також будуємо 3 промислові об’єкти які будуть давати більше 100 тон креветки Розенберга в сезон.

Журналіст: Якщо не секрет скажіть за скільки Ви продаєте креветку?

Олексій: 20-40 грамових віддаємо по 1200 грн за 1 кг, а 50-80 грамових по 1500-2000 грн за кг.
Журналіст: А скільки часу потрібно для вирощування такої креветки.?

Олексій: 3-6 місяців і будете мати таку креветку, головне правильне харчування, режим, і технологія вирощування.
Журналіст: Можливо у Вас є якісь уроки по цьому, тому що думаю багато кому буде цікаво.

Олексій: Так ми все викладаємо в інтернет.
1) Це наша офіційна група Українська креветка в Фейсбук також наш сайт https://www.krevetka.com.ua/
Журналіст: Розкажіть, будь ласка, про підтримку зі сторони держави, можливо гранди?

Олексій: Буквально 3 неділі назад до мене зателефонували і запропонували відвідати виставку по аквакультурі. А сьогодні ми маємо гранд на 6 млн євро і будемо будувати міні ферми по всьому ЄС.

Журналіст: Що порадите нашим читачам?

Олексій: Перш за все вірте у себе і у те що робите і обов’язково у Вас все вийде. Дякую.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *